Την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007 και μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά Σύσκεψη Εργασίας με τη συμμετοχή και στελεχών της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη δράσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας στη Λιβαδειά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ενεργά με τις παρεμβάσεις τους ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λιβαδειάς αρχιμανδρίτης Δοσίφεος Καστόρης, ο Αντιδήμαρχος Λιβαδειάς κ. Ηλίας Τζαμτζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος κ. Χρήστος Παλαιολόγος καθώς και οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κκ. Βασιλική Λάσπη, Δημήτριος Νταλιάνης και Ιωάννης Καράμπελας. Διάφοροι φορείς κοινωνικού έργου, όπως το Ίδρυμα «Εστία Μητέρας», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το Γραφείο Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Λιβαδειάς εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση.
Υπήρξαν δύο κεντρικές εισηγήσεις και ακολούθησε συζήτηση και κατάθεση προτάσεων. Ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΕΠΑΨΥ κ. Στυλιανίδης (Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) αναφέρθηκε στις αρχές συνεργασίας των τοπικών φορέων στο πλαίσιο της Κοινοτικής Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Συγκεκριμένα, παρουσίασε την τεχνογνωσία της ΕΠΑΨΥ σε θέματα οργάνωσης προγραμμάτων, εκπαίδευσης στελεχών και υποστήριξης τοπικών δικτύων και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσα από συνεργασίες, όπως αυτές που υλοποιούνται στο Νομό της Εύβοιας, στις Κυκλάδες, αλλά και σε ευρωπαϊκά δίκτυα. Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία του κ. Δημήτρη Χονδρού, ο οποίος είναι Διευθυντής της Μονάδας Υποστήριξης και Παρακολούθησης Ψυχαργώς Β Φάση. Στην εισήγησή του παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών συνεργασίας φορέων ψυχικής υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ όλη την Ελλάδα και πληροφορίες για τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρονται μέσω του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Ο Αντιδήμαρχος, κ. Τζαμτζής εξεδήλωσε την πρόθεση του Δήμου για συνεργασία και μάλιστα ανακοίνωσε την ένταξη του Δήμου στο Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας. Ο κ. Παλαιολόγος επεσήμανε τη σημασία της καταγραφής των αναγκών του πληθυσμού ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ο κ. Νταλιάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με τις υπηρεσίες υγείας της Νομαρχίας για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την υποστήριξη της ΕΠΑΨΥ. Ο κ. Καράμπελας πρότεινε η συνεργασία να επεκταθεί και στους λοιπούς δήμους της Βοιωτίας. Ο κ. Δημήτρης Μιχάλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου, σε παρέμβαση του πρότεινε την οργάνωση σύσκεψης εργασίας με την συμμετοχή φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η πρώτη αυτή συνάντηση θα αποτελέσει αφετηρία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων που θα συντελέσουν στη βελτίωση του επιπέδου της ψυχικής υγείας στην περιοχή. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές!
6 Ιουλ 2007
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)