26 Ιουν 2005

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών Κυκλάδων της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., στα πλαίσια των δράσεων προαγωγής ψυχικής υγείας πραγματοποίησε στις 26 Ιουνίου 2005 δημόσια εκδήλωση στην Ερμούπολη στη Σύρο, με θέμα «Οικογένεια και Ψυχική Υγεία». Κύριοι ομιλητές ήταν ο Ψυχίατρος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσης Τομαράς και ο Δρ. Στέλιος Στυλιανίδης, Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Συντόνιζε ο κ. Δημήτρης Τσιργής, Προϊστάμενος Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης Α’ Δ.Υ.ΠΕ. Ν. Αιγαίου.

Τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στο θεσμό της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία σήμερα, στο ρόλο της οικογένειας στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, στις επιπτώσεις των διαζυγίων στα παιδιά και τους εφήβους, σε θέματα ρόλων και ορίων μέσα στην οικογένεια, ενώ δόθηκαν ερεθίσματα σκέψης και προβληματισμού γύρω από τα θέματα αυτά. Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα αναπλαισίωσης των θεραπευτικών δράσεων και των δράσεων αγωγής και προαγωγής ψυχικής υγείας σε επίπεδο δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοπολιτικές και ανθρωπολογικές ιδιαιτερότητες κάθε κοινότητας στην οποία απευθύνονται. Η εκδήλωση σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων. Σημαντική ήταν η προσέλευση δημοτών της Σύρου, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες και απεύθυναν ερωτήσεις στους ομιλητές.

Πριν από τη δημόσια αυτή εκδήλωση, στις 25 και 26 Ιουνίου η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων διοργάνωσε επίσης εκπαιδευτικό σεμινάριο (θεωρητικό και βιωματικό) για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με θέμα: «Ευαισθητοποίηση στις θεραπευτικές προσεγγίσεις των γονέων και της οικογένειας». Στο σεμινάριο συμμετείχαν 30 επαγγελματίες ψυχικής υγείας από διάφορους κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και φορείς ψυχικής υγείας των Κυκλάδων. Eισηγητές στο σεμινάριο ήταν ο κ. Βλάσης Τομαράς, Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Αχιλλέας Προκοπίου, Παιδοψυχίατρος, Επιμελητής Κ.Ψ.Υ Χανίων, η κ. Μαρία Ντιγριντάκη, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Κ.Ψ.Υ Χανίων και η κ. Ελένη Καλλιωνάκη, Ψυχολόγος Κ.Ψ.Υ Χανίων.