22 Απρ 2005

Συμμετοχή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας διοργάνωσε στις 22 Απριλίου ημερίδα με θέμα:
«Καινοτόμες δράσεις για την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό – Ανάπτυξη δικτύων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στο Νομό Εύβοιας»

Ένας από τους τρεις εισηγητές της Ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., Στέλιος Στυλιανίδης, ο οποίος στην εισήγηση του παρουσίασε μεθόδους και παραδείγματα καλών πρακτικών για την ανάπτυξη δικτύων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Τα παραδείγματα αυτά προέρχονται και από την πολυετή δράση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στην Εύβοια, όπου έχει προσφέρει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης υπηρεσιών και οργάνωσης της φροντίδας ψυχικής υγείας και των δράσεων των προκαταλήψεων απέναντι στην ψυχική υγεία.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης είχε ο Αντινομάρχης Γιώργος Ρουμελιώτης. Στην ομιλία του, που προηγήθηκε των εισηγήσεων των προσκεκλημένων ομιλητών, παρουσίασε δεδομένα για την ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας και τον σχεδιασμό για την βελτίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών.

Εισηγητές επίσης ήταν η κ. Όλγα Στασινοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο κ. Δημήτρης Μιχάλης, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλιαρτού και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής. Η παρουσίαση της κ. Στασινοπούλου είχε τον τίτλο «Από τον κοινωνικό αποκλεισμό στην κοινωνική ενδυνάμωση – Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ του κ. Μιχάλη «Ο ρόλος των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην υποστήριξη των κοινωνικών δικτύων». Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τους επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και της πρόνοιας που συμμετείχαν. Η τελευταία ενότητα πρόσφερε την ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών από την επαγγελματική πρακτική και κατάθεσης προτάσεων για την ανάπτυξη δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών.

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. αποτελεί πλέον θεσμικό συνομιλητή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας. Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας της Εταιρείας αποτελεί η αποτελεσματική συνεργασία με την νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση φαινομένων προκατάληψης και κοινωνικού αποκλεισμού, της αξιοποίησης εναλλακτικών κοινοτικών πόρων και της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών.