Η ΕΠΑΨΥ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην Εύβοια, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες της τα τελευταία 15 χρόνια, οργάνωσε και υλοποιεί από τις αρχές Σεπτέμβρη 2004 μια μεγάλης εμβέλειας επιδημιολογική-ανθρωπολογική έρευνα με θέμα «Η Ψυχική Υγεία στο Γενικό Πληθυσμό: Εικόνες και Πραγματικότητες». Πρόκειται για μια πρωτοπόρα δράση για την Εύβοια και την Ελλάδα γενικότερα, δεδομένης της έλλειψης παρόμοιων ερευνών στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων με σειρά δράσεων για τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Η έρευνα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και το Συνεργαζόμενο Ερευνητικό Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Λίλ-Γαλλία, που έχει αναλάβει από το 1996 το συντονισμό της έρευνας παγκοσμίως. Έχει ήδη γίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες του Ινδικού Ωκεανού (σε περισσότερα από 40.000 άτομα) με την ίδια μεθοδολογία. Σημαντική είναι επίσης η στήριξη που παρέχεται στην προσπάθεια αυτή από το Δήμο Χαλκιδέων, καθώς και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας.
Κύριοι στόχοι της είναι η εκτίμηση της επικράτησης των ψυχικών διαταραχών και των ψυχοκοινωνικών συνεπειών τους, η μελέτη των αντιλήψεων και στάσεων για την ψυχική ασθένεια, καθώς και η μελέτη της χρησιμοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2004 πραγματοποιήθηκε τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους ερευνητές-συνεντευκτές, από τον Δρ. Roelandt, Εμπειρογνώμων Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Επικεφαλής της έρευνας, τον Δρ. Τριανταφύλλου, Διευθυντή Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Παρίσι και την κ. Κergall, Ερευνήτρια-Συντονίστρια. Εικοσιτρία στελέχη της ΕΠΑΨΥ, με εμπειρία στο χώρο της ψυχικής υγείας, τρεις επαγγελματίες ψυχικής υγείας από το ΚΨΥ Χαλκίδας και τρεις εθελοντές πραγματοποιούν συνεντεύξεις σε άτομα από τον πληθυσμό των περιοχών Χαλκίδας, Ερέτριας, Αμαρύνθου, Ψαχνών, Αρτάκης και Λαμψάκου. θα γίνουν συνολικά 900 συνεντεύξεις, ενώ αξίζει επίσης να αναφερθεί η σημαντική ανταπόκριση του κόσμου που ενδιαφέρεται να συμμετέχει, κατανοώντας τη μεγάλη σημασία και χρησιμότητα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας.
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2004, ενώ στη συνέχεια θα γίνει ανάλυση των αποτελεσμάτων και δημοσίευση τους στον τύπο. Θα προσφερθούν σημαντικά δεδομένα για τις ανάγκες ψυχικής υγείας του πληθυσμού της Εύβοιας που θα αξιοποιηθούν με προτάσεις για σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων για τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, την πρόληψη, την καταπολέμηση του στίγματος, την ευαισθητοποίηση ατόμων και φορέων.