18 Φεβ 2005

Συνάντηση Φορέων Ψυχικής Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στις 18/2/2005 πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, συνάντηση των φορέων ψυχικής υγείας και τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας στο νησί και η αναζήτηση μεθόδων συνεργασίας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την κάλυψη των αναγκών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου και συμμετείχαν: οι Δήμαρχοι Άνδρου και Κορθίου, οι διευθυντές του Κέντρου Υγείας, οι επαγγελματίες που στελεχώνουν το κλιμάκιο Άνδρου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων, οι επαγγελματίες που εργάζονται για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., Δρ. Σ. Στυλιανίδης, αφού έκανε μία αναδρομή στην πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, αναφέρθηκε στο ρόλο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και την εμπειρία από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Επεσήμανε τη σημασία συνεργίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις προαγωγής της ψυχικής υγείας και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Α. Πολίτης, Λέκτορας Ψυχιατρικής, στο Αιγηνήτειο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε την έγκριση του πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής δράσεων τηλεψυχιατρικής στο ΚΥ Άνδρου με την υποστήριξη της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Αθηνών και της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία.

Ο κ Γλυνός, Δήμαρχος Κορθίου, δήλωσε ότι η Κινητή Μονάδα αποτελεί ευλογία για τον τόπο και ότι στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο κ. Θεολόγου, Διευθυντής του Κ.Υ., τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των γενικών γιατρών στην αναγνώριση των ψυχιατρικών διαταραχών, της συστηματικής ενημέρωσης για τις δράσεις των υπηρεσιών υγείας και της αποτελεσματικής διασύνδεσής τους. Τόνισε, παράλληλα, ότι σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας θα διαδραματίσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο κ. Αλεξάνδρου, προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επικεντρώθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη συνεργασία με τα ΚΔΑΥ και την ανάγκη εξειδικευμένων δράσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας με στόχο τους μαθητές, τους εκπαιδευτές και τους γονείς.

Ανακεφαλαιώνοντας, διαπιστώθηκε απ’ όλους τους παρευρισκόμενους η ανάγκη για δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας και ενημέρωσης σχετικά με τη φύση της ψυχικής υγείας και τους τρόπους αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας. Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία για την οργάνωση τέτοιων κοινωφελών δράσεων με την ενεργή υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.