15 Απρ 2005

Το παιδί απέναντι στους χωρισμούς

Επιστημονική Εκδήλωση στη Χαλκίδα.

Το Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Χαλκίδας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Το παιδί απέναντι στους χωρισμούς».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Παπαδημητρίου, στη Χαλκίδα και εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στην Εύβοια. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προαγωγή ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γ. Αμπατζόγλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Α.Π.Θ., Υπεύθυνος Υπηρεσίας Παιδιού-Εφήβου Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη και ο
κ Δ. Αναγνωστόπουλος, Λέκτορας Παιδοψυχιατρικής, Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ.Κ.Ψ.Υ Βύρωνα-Καισαριανής.

Τον σχολιασμό και συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο κ. Δ. Πλουμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον συντονισμό οργάνωσης ανέλαβε η κα. Κ. Παπαδάκη, Ψυχολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Οικοτροφείου Ε.Π.Α.Ψ.Υ., Χαλκίδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από την Μητρόπολη Χαλκίδας, ο Βουλευτής Ν. Ευβοίας κος. Σίμος Κεδίκογλου, η Βουλευτής Ν. Ευβοίας κα. Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, ο Αντινομάρχης Εύβοιας κος. Γιώργος Ρουμελιώτης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Χρίστη Μαργαρίτη.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία συνάντησης για γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς και πολίτες της Εύβοιας που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε αυτό το σημαντικό και ευαίσθητο θέμα.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση και συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε. Οι εισηγήσεις των ομιλητών κάλυψαν το θέμα κάνοντας αναφορές στην γονεϊκή αποστέρηση και τον ρόλο των γονέων στην θεμελίωση της ψυχοδιανοητικής υγείας του παιδιού. Αναλύθηκαν τα αίτια της γονεϊκής αποστέρησης, δηλ. Διάσταση-Διαζύγιο γονέων, Ασθένεια γονέα, Απουσία οικογενειακού πλαισίου, Παιδί εκτός γάμου, κ.α. Ακολούθησε αναφορά στην σχετιζόμενη ψυχοπαθολογία αλλά και στους τρόποι αντιμετώπισης της.

Ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης αποτέλεσε μια ευγενική προσφορά του Δήμου Χαλκιδέων και ο ελαφρύς μπουφές ήταν προσφορά των Ζαχαροπλαστείων Γουναρόπουλος.