27 Μαΐ 2005

Εικόνες της Ψυχιατρικής σε Εύβοια, Ελλάδα και Ευρώπη

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας διοργανώνει την Παρασκευή 27 Μαΐου επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εικόνες της Ψυχιατρικής σε Εύβοια, Ελλάδα και Ευρώπη». Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα και θα συμμετέχουν ειδικοί της ελληνικής και παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Κεντρικός στόχος είναι η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής επιδημιολογικής-ανθρωπολογικής έρευνας του Π.Ο.Υ. «Η Ψυχική Υγεία στο Γενικό Πληθυσμό: Εικόνες και Πραγματικότητες» που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2004 στην Εύβοια.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της πολιτείας, της Εκκλησίας, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ερευνητικού κέντρου της Lille με σκοπό να παρουσιάσουν την εμπειρία που αποκόμισαν από την υλοποίηση της έρευνας και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα συζητηθεί το θέμα: «Η Ψυχική Υγεία στην Εύβοια: Απολογισμός- και προοπτικές». Ομιλητές θα είναι οι ψυχίατροι κ. Στυλιανίδης, πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και κ. Καψάλη, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Χαλκίδα. Στο προεδρείο θα βρίσκεται ο κ. Πλουμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Βύρωνα- Καισαριανή, ενώ το σχολιασμό θα κάνει η κ. Στυλιανούδη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας, της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το κεντρικό θέμα της ημερίδας σχετικά με την ψυχική υγεία στο γενικό πληθυσμό, με ιδιαίτερη αναφορά, όπως προείπαμε στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής - ανθρωπολογικής έρευνας που εκπονήθηκε στην Εύβοια. Για το ζήτημα αυτό θα μιλήσουν ο κ. Roelandt, Υπεύθυνος της έρευνας που έχει διεξαχθεί σε περισσότερα από 50 μέρη ανά τον κόσμο, η κ. Caria, Υπεύθυνη Μεθοδολογίας της Έρευνας, ο κ. Τριανταφύλλου, υπεύθυνος εκπαίδευσης των ερευνητών, καθώς και οι κ. Παντελίδου- κ. Χονδρός, ψυχολόγοι της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Στο προεδρείο θα βρίσκεται ο Καθηγητής Κ. Σολδάτος, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών (ΕΛΕΠΨΥΣΕΠ), ενώ στο σχολιασμό της συζήτησης θα συμμετέχουν η κ. Lovell, Ανθρωπολόγος- Ερευνήτρια και ο κ. Μαυρέας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το θέμα: «Μ.Μ.Ε. και Ψυχική Υγεία: Εικόνες της ψυχιατρικής στα Μ.Μ.Ε. σε Ελλάδα και Ευρώπη», για το οποίο θα μιλήσουν η κ. Lovell, ο κ. Louzoun, Ψυχίατρος, Πρόεδρος της C.E.D.E.P., η κ. Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας και Αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και ο κ. Α. Ρουμελιώτης, Δημοσιογράφος, της Εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Στο προεδρείο θα βρίσκεται ο κ. Στυλιανίδης, ενώ λίγο πριν την έναρξη των εισηγήσεων θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από το Νοσοκομείο Saint Anne’s, με ταυτόχρονο σχολιασμό αυτών από τον φωτογράφο κ. Herbaut.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή του επιστημονικού και κοινωνικού έργου που έχει παραχθεί στην περιοχή μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, η σύνδεση του με τα δρώμενα στο χώρο της ψυχιατρικής στην Ευρώπη και η συζήτηση για τις μελλοντικές πολιτικές και δράσεις. Για την επιτυχία της εκδήλωσης θεωρείται σημαντική η παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, ψυχίατροι, διάφοροι άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κλπ.), η παρουσία εκπροσώπων φορέων της πολιτείας και της εκκλησίας, αλλά και η παρουσία και ενεργή συμμετοχή των πολιτών της Εύβοιας.