27 Μαΐ 2005

Ημερίδα: «Εικόνες της Ψυχιατρικής σε Εύβοια, Ελλάδα και Ευρώπη»

Την Παρασκευή 27 Μαΐου διοργανώθηκε στο Θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εικόνες της Ψυχιατρικής σε Εύβοια, Ελλάδα και Ευρώπη». Συμμετείχαν ειδικοί της ελληνικής και παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Κεντρικός στόχος ήταν η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής επιδημιολογικής-ανθρωπολογικής έρευνας του Π.Ο.Υ. «Η Ψυχική Υγεία στο Γενικό Πληθυσμό: Εικόνες και Πραγματικότητες» που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2004 στην Εύβοια.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό η Προϊστάμενη της Διευθύνσης Ψυχικής Υγεία του Υπουργείου Υγείας, κ. Μαυρατζώτου, ο Αντινομάρχης Εύβοιας, κ. Γ. Ρουμελιώτης, ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών (ΕΛΕΠΨΥΣΕΠ) Καθηγητής Κ. Σολδάτος και ο Πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ, Σ. Στυλιανίδης. Παράλληλα παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι του ερευνητικού κέντρου της Lille, ο J. L. Roelandt και Μ. Τριανταφύλλου, με σκοπό να παρουσιάσουν την εμπειρία που αποκόμισαν από την υλοποίηση της έρευνας και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας συζητήθηκε το θέμα: «Η Ψυχική Υγεία στην Εύβοια: Απολογισμός- και προοπτικές». Ομιλητές ήταν ο κ. Στυλιανίδης και η κ. Καψάλη, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Χαλκίδα. Παρουσιάστηκε η διαδρομή που έχει διανυθεί στο χώρο της οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Εύβοια από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα. Σχολιασμό στις εισηγήσεις έκανε η κ. Στυλιανούδη, Νομικός-Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας, της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε το κεντρικό θέμα της ημερίδας σχετικά με την ψυχική υγεία στο γενικό πληθυσμό, με ιδιαίτερη αναφορά, όπως προείπαμε στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής - ανθρωπολογικής έρευνας που εκπονήθηκε στην Εύβοια. Για το ζήτημα αυτό μίλησαν ο κ. Roelandt, Υπεύθυνος της έρευνας που έχει διεξαχθεί σε περισσότερα από 50 μέρη ανά τον κόσμο, ο κ. Τριανταφύλλου, υπεύθυνος εκπαίδευσης των ερευνητών, καθώς και οι κ. Παντελίδου- κ. Χονδρός, ψυχολόγοι της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Στο σχολιασμό των αποτελεσμάτων συμμετείχαν η κ. Lovell, Ανθρωπολόγος- Ερευνήτρια και ο κ. Μαυρέας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από τον φωτογράφο Christophe Herbaut. Το υλικό αυτό, για το οποίο ο κ. Herbaut έχει βραβευτεί, αφορούσε το «Νοσοκομείο Saint Anne’s» στο Παρίσι και αποτέλεσε την αφετηρία για μία συζήτηση σχετικά με τις αναπαραστάσεις γύρω από την ψυχική υγεία.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης συζητήθηκε το θέμα: «Μ.Μ.Ε. και Ψυχική Υγεία: Εικόνες της ψυχιατρικής στα Μ.Μ.Ε. σε Ελλάδα και Ευρώπη». Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν η κ. Lovell, ο κ. Louzoun, Ψυχίατρος, Πρόεδρος της C.E.D.E.P., η κ. Α. Κοροναίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, καθώς και ο κ. Α. Ρουμελιώτης, Δημοσιογράφος, της Εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Στη συζήτηση αυτή συμμετείχε ενεργά το κοινό, στο οποίο παρευρίσκονταν επαγγελματίες ψυχικής υγείας απ’ όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι κοινωνικών υπηρεσιών και απλοί πολίτες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προβολή του επιστημονικού και κοινωνικού έργου που έχει παραχθεί στην περιοχή μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, την σύνδεση του με τα δρώμενα στο χώρο της ψυχιατρικής στην Ευρώπη και τη συζήτηση για τις μελλοντικές πολιτικές και δράσεις.