1 Μαΐ 2005

Μαγιάτικη Γιορτή στα Τρίκαλα!



Μαγιάτικη Γιορτή στα Τρίκαλα!

Αφορμή για να γίνει γνωστό το έργο της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, αλλά και των υπολοίπων δομών που ασχολούνται με τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά, νοητικά και κινητικά προβλήματα, στάθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο μύλο Ματσοπούλου. Η ημερίδα είχε θέμα: "Βοηθώντας το Άτομο προς την Αυτονομία και μ’ αυτήν ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η Μαγιάτικη γιορτή που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, το Οικοτροφείο Τρικάλων "Διογένειο", Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων, οι φορείς της Δ.Ε.Κ.Α. Εργαστήριο "Ηλιοτρόπιο" και ΚΔΑΠ "Ήφαιστος" και οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση και για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Οι ομιλίες
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και ιδιαίτερα στην "Τοπική Ανάπτυξη και Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση", αναφέρθηκε ο ψυχίατρος – Πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. κ. Σ. Στυλιανίδης. Από την πλευρά του ο ψυχίατρος του Οικοτροφείου Ε.Π.Α.Ψ.Υ. κ. Κ. Φέντος, αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα "Ψυχαργώς", το οποίο ξεκίνησε το 2000, αναλύοντας τους στόχους του, τις παρεμβάσεις και τις δομές που έχουν αναπτυχθεί. Στην έννοια της αυτονομίας στάθηκε ο ψυχολόγος – Επιστημονικός Υπεύθυνος του Οικοτροφείου Τρικάλων Ε.Π.Α.Ψ.Υ. κ. Σ. Μέρμηγκας: «Πρέπει να επικεντρώσουμε στις ιδιαιτερότητες και εξαιρετικές ικανότητες του ατόμου, αντί να στιγματίζουμε το άτομο επικεντρώνοντας στην αδυναμία ή αναπηρία του. Αυτό που γίνεται στο Οικοτροφείο "Διογένειο"», είπε στην εισήγησή του.

Τη δική τους παρέμβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν τόσο η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης, όσο και η "Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής". Μιλώντας ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Κ.Α. κ. Δημ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στις δομές "Ηλιοτρόπιό" και ΚΔΑΠ ΜΕΑ "Ήφαιστος", αλλά και στις δυνατότητες που παρέχει το νέο πρόγραμμα Equal. Ο γραμματέας του Δ.Σ. της Σ.Ε.Θ.Ε.Α. κ. Παναγιώτης Νταλούκας παρουσίασε το έργο που γίνεται στη Στέγη, τις προσπάθειες για την ένταξη των παιδιών που φιλοξενεί στην κοινωνία, τους στόχους αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν.

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων περιελάμβανε:

Ö Έκθεση ζωγραφικής με έργα των ενοίκων του Οικοτροφείου ‘Διογένειο’ υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου κ. Βανταλή
Ö Αγορά χειροποίητων ειδών που κατασκευάστηκαν από τη Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, το εργαστήριο Ηλιοτρόπιο, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ‘Ήφαιστος’, και το Προστατευόμενο Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής του Ξενώνα του Γ.Ν.Τ.
Ö Ενημέρωση του κοινού από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής, προβολές για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση
Ö Κοινωνική συνδιαλλαγή και ψυχαγωγία με αγαπητούς συμπολίτες μας Άτομα με Ειδικές Ικανότητες

Πολιτιστικές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις :

Πέμπτη 12 Μαΐου

Ö Πρόγραμμα της Ομάδας stand-up comedy ‘ LIQUID ‘
Ö Ζωντανή μουσική από την ομάδα ‘ΠΝΟΕΣ’
Ö Γιορτή, γνωριμία των φορέων, κοινωνική συνδιαλλαγή

Παρασκευή 13 Μαίου

Ö Χορέψτε Μαζί’ μας με το χοροδιδάσκαλο, Θ. Παπαγεωργίου
Ö Λαογραφικοί Σύλλογοι Δροσερού, Αρδανίου, Οιχαλίας, Απόλλων

Σάββατο 14 Μαίου

Μουσικο-θεατρικό : ‘H Λιογέννητη ‘ από τους Μάρα & Ευγένιος


Μια γιορτή Ευαισθησίας και Αλληλεγγύης.

Για να βιώσουμε πραγματικά μια Κοινωνία με Ανθρώπινο Πρόσωπο !


Οι εργαζόμενοι του Οικοτροφείου Τρικάλων «Διογένειο» της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. η Στέγη Ει­δικής Θεραπευτικής Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων και οι φορείς της Δ.Ε.Κ.Α., Εργαστήριο «Ηλιοτρόπιο» και Κ.Δ.ΑΠ. «Ήφαιστος» στο πλαί­σια της επιτυχίας των εκδηλώσεων της Μαγιάτι­κης Γιορτής 12 – 15 Μαΐου, ευχαριστούμε τους κάτωθι χορηγούς - εθελοντές - υποστηρικτές:

  • Δ.Ε.Κ.Α. Τρικάλων για την παραχώρηση του χώρου στο Μύλο Ματσόπουλου
  • Σύλλογο Δροσερού - Χοροδιδάσκαλο κ. Θ: Παπαγεωργίου, Πρόεδρο κ, Π. Νταλούκα
  • Σύλλογο Παλαιομονάστηρου - Χοροδιδάσκάλο κ. Δρόσο Ζιάκα, Πρόεδρο κ. Παλλατζά
  • Σύλλογο Σαραγίων – Χοροδίδαυσκάλισσες: Γεωργία Μυλωνά, Τασούλα Μυλωνά, Πρόεδρο κ. Αγορίτσα
  • κ. Χρυσόστομο Λαζάρου
  • κ. Θανάση Παπαγεωργίου
  • κ. Παναγιώτη Βανταλή
  • Εταιρία ΚΑΪΑΦΑ
  • Εταιρία ΤΥΡΑΣ
  • Εκδόσεις ΚΡΟΥΠΗ
  • κ. Κώστα Μπουραζάνα
  • κ. Στέλιο Καραγιώργο
  • κ. Κουνάβα

    Τέλος ευχαριστούμε όλο το έμψυχο ανθρώπι­νο δυναμικό, επισκέπτες, εργαζόμενους και ά­τομα με ειδικές ψυχοκοινωνικές ανάγκες που α­νέδειξαν το πραγματικό νόημα της γιορτής «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ».