28 Μαΐ 2005

Διήμερο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο ΕΠΑΨΥ - CEDEP

Διήμερο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο
Ε.Π.Α.Ψ.Υ. – C.E.D.E.P.

28-29 Μαΐου 2005

Στο πλαίσιο της μέχρι τώρα δημιουργικής της δράσης η Comité Européen: Droit, Ethique et Psychiatrie εξαγγέλλει σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας την πραγματοποίηση διήμερου (κλειστού τύπου) σεμιναρίου το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου με θέμα: «Ηθική, Δίκαιο και Καλές Πρακτικές στην Ψυχιατρική». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Πέλαγος, στη Χαλκίδα. Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου και ελληνικού επιστημονικού φόρουμ. Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν θέματα, που εμπίπτουν στη γενικότερη θεματική ενότητα: «Τεκμηριωμένη Ιατρική (Evidence Based Medicine, Ε.Β.Μ.) ορισμοί, όρια, πεδία εφαρμογής», ενώ τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου θα συζητηθεί το ευρύτερο θέμα: «Γνώσεις και βεβαιότητες της ψυχιατρικής σε επερώτηση».

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν μέσω εισηγήσεων στο Σεμινάριο οι:
· Νίκος Τζαβάρας, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
· Βένος Μαυρέας, Ψυχίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
· Δημήτρης Πλουμπίδης, Ψυχίατρος, Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βύρωνα- Καισαριανής
· Μαρία Μητροσύλη, Νομικός, πρώην Βοηθός στο Συνήγορο του Πολίτη,
και μέσω παρεμβάσεων σχολιασμού άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του ψυχιατρικού χώρου.
Τι είναι η C.E.D.E.P.
Διεπιστημονικότητα

Η C.E.D.E.P. δημιουργήθηκε (συστάθηκε) το 1989 από ψυχιάτρους, δικηγόρους, ερευνητές, οργανισμούς ψυχικής υγείας, που ασχολούνται με τους χρήστες ουσιών, οικογένειες και επαγγελματίες ψυχιατρικής.

Διεθνοποίηση

Ξεκίνησε στη Γαλλία και έχει συνδέσμους (συνδέεται, έχει επεκταθεί) σε Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία. Σήμερα, διαθέτει αντιπροσώπους και συλλόγους με τους οποίους συνεργάζεται και σε Πολωνία, Ρουμανία και Ρωσία.

Αμφισβήτηση; Ερευνητικό πεδίο

Η C.E.D.E.P. αποτελεί ένα εντεταλμένο όργανο για (λειτούργημα με στόχο): να σκέφτεται, να δραστηριοποιείται και να επηρεάζει τα πολιτικά, ηθικά και νομικά θέματα, καθώς και τα ζητήματα δικαιωμάτων στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη.

Προσβασιμότητα

Η C.E.D.E.P. είναι ανοιχτή σε κάθε κοινωνικό άτομο ή φορέα, που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί: σε εκλεγμένα πρόσωπα (άτομα που κατέχουν αξιώματα), σε διοικητικά στελέχη, σε δικηγόρους, σε φιλοσόφους, σε ερευνητές που ειδικεύονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες και στις ιατρικές επιστήμες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε οργανισμούς υπεράσπισης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε οργανισμούς, που ασχολούνται με ζητήματα οικογένειας, σε οργανισμούς χρηστών και πρώην χρηστών ουσιών, σε επαγγελματίες ψυχιατρικής, στην ιατρική, σε επαγγελματίες κοινωνικής εργασίας και σε απλούς πολίτες.

Η C.E.D.E.P. αποτελεί μια δομή για μια κριτική, ανοιχτή και πλουραλιστική συλλογιστική αλλά και για τη δημόσια δράση στους τομείς της Νομικής, της Ηθικής και της Ψυχιατρικής.

Στόχος

Αν και δεν υποστηρίζεται από ένα ομοιογενές πρότυπο συμπεριφοράς, η CEDEP επιθυμεί να ενθαρρύνει τη συναδελφικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής συνεργασίας, ώστε να προωθήσει θεμελιώδη ερωτήματα, βαθιές μεταρρυθμίσεις, ένα βήμα προς τη δημιουργική πρόοδο: με γνώμονα τις συνεργασίες και τον καπιταλισμό των ιδεών και των νέων πρακτικών, ενάντια στον αποκλεισμό και στη λογική της φυλάκισης, ενάντια στους επικριτικούς νόμους, για τον πληθυσμό των ψυχικά ασθενών, για ένα κοινοτικό σύστημα φροντίδας της ψυχικής υγείας, που διασφαλίζει τον ουσιαστικό σεβασμό της ελευθερίας και της ισότητας του άλλου, για καινούργιες ηθικές στην ψυχιατρική.